Nederlands transcriberen? Ontdek 3 gratis tools

Gratis transcriberen in het Nederlands? Ontdek 3 tools

Iskander Nizam Geschreven door Iskander Nizam op 22 februari 2024

Heb je een audio-gesprek opgenomen? Dan wil je dit zo goed mogelijk transcriberen. Zo heb je een interview, podcast of vergadering snel uitgewerkt. Er bestaan diverse gratis tools om te transcriberen. Hiermee kun je jouw audio omzetten naar Nederlandse tekst. Hieronder vergelijken wij drie populaire tools. Deze zijn gratis te gebruiken:

 • Good Tape
 • Descript
 • Notta

In dit artikel lees je welke Nederlandse tool onze voorkeur heeft. Dat scheelt in de portemonnee!

Wat is transcriberen?

Transcriberen betekent dat je gesprekken omzet naar geschreven tekst. Dit kan zowel een audio- als videofragment zijn. Het is dus het uitschrijven van hetgeen wat je hoort. Vervolgens kun je het analyseren en verwerken in een verslag. Bijvoorbeeld in een scriptie, ondernemingsplan of marketingplan. Ook kun je het gebruiken om een video te ondertitelen.

Je ziet steeds vaker tools om te transcriberen. Dit komt mede door de ontwikkelingen van AI (kunstmatige intelligentie). De tools gebruiken technieken om een stem te herkennen, zoals in een interview of podcast. Vervolgens zetten ze algoritmes in om de Nederlandse tekst zo nauwkeurig mogelijk uit te schrijven.

Welke tools zijn er om gratis te transcriberen?

We hebben drie tools vergeleken. Dit deden wij op basis van een Nederlands audiofragment. Het fragment duurde 9 minuten en bestond deels uit moeilijke woorden. Zo konden we een beter beeld krijgen van de nauwkeurigheid. We namen geen ‘proefversies’ mee in deze test, omdat het uiteindelijk niet gratis is.

1. Good Tape

Good Tape is geschikt om audio te transcriberen. Je kunt zowel audio- als videofragmenten uitschrijven. Na het uploaden van je bestand gaat de tool direct aan de slag. Bij korte fragmenten van een paar minuten, duurt het ongeveer een kwartier. Voor langere audio-opnames, dien je rekening te houden met een uur. De website is goodtape.io. Voorheen was dat: mygoodtape.com.

We raden aan om een gratis account te maken. Dan heb je meer mogelijkheden. Zo krijg je automatisch een e-mail als de transcriptie klaar is. Hiermee kun je dus ondertussen aan andere projecten werken.

Voordelen van de gratis versie van Good Tape:

 • Herkent meerdere talen, waaronder Nederlands en Engels.
 • De tekst wordt voorzien van leestekens.
 • Je kunt het opslaan met én zonder tijdstempels.
 • De tekst van de transcriptie wijzig je eenvoudig online.
 • Het programma is makkelijk te gebruiken.

Nadelen van de gratis versie van Good Tape:

 • Maximaal 3 bestanden per maand transcriberen.
 • Audio-bestand mag niet langer dan 30 minuten zijn.
 • De verwerkingstijd kan oplopen tot een uur.
 • Schrijft de namen van sprekers er niet bij.

Good Tape is onze favoriet. De transcriptie is zeer nauwkeurig voor een gratis versie. Het is wel belangrijk dat het audio-fragment van goede kwaliteit is. Daarnaast kun je de transcriptie op verschillende manieren opslaan, bijvoorbeeld als SRT-bestand. Zo kun je het ook gebruiken om video’s te ondertitelen. Bijvoorbeeld als je productvideo’s maakt voor je webshop of voor social media.

Bij de betaalde versie van Good Tape krijg je meer mogelijkheden. Zo kan de tool uitschrijven welke spreker aan het woord is. Dat is handig tijdens een interview. Ook kun je langere opnames transcriberen en is de verwerkingstijd korter. Het betaalde pakket gaat vanaf 15 euro per maand. De website is ook makkelijk in gebruik (Goodtape.io).

Mygoodtape om te transcriberen

Foto: homepage van Good Tape.

2. Descript

Met Descript heb je verschillende mogelijkheden. Zo kun je transcriberen, maar ook audio bewerken en ondertitelen. De tool gaat dan ook verder dan alleen het uitschrijven van tekst. In dit geval richten we ons alleen op het transcriberen. Bijvoorbeeld voor interviews of een podcast. Dat kan met de gratis versie één uur per maand.

In de tool heb je meerdere functies. Dat maakt het gebruik iets complexer. Zo moet je eerst een nieuw project aanmaken. Vervolgens kun je het bestand uploaden en transcriberen. Het voordeel van Descript is dat het verschillende (Nederlandse) stemmen herkent. De namen zet de online tool dan ook neer in het bestand. Dat is handig als je bijvoorbeeld een podcast transcribeert waarin je een aantal personen hoort.

Voordelen van de gratis versie van Descript:

 • De tool is snel klaar met transcriberen.
 • Voeg namen van meerdere sprekers toe.
 • Transcriptie kun je direct online delen met anderen.
 • Maak gebruik van de zoekfunctie om snel woorden of zinnen te vinden in de tekst.

Nadelen van de gratis versie van Descript:

 • Het interface is minder overzichtelijk en moelijker in gebruik.
 • Je kan maximaal één uur per maand transcriberen.
 • De tool herkent minder woorden en leestekens.
 • Je ziet niet duidelijk de tijdstempels staan.

De transcriptie van Descript is iets minder nauwkeurig dan bijvoorbeeld Good Tape. Zo lijkt het minder Nederlandse woorden te herkennen. Ook komen we minder leestekens tegen. Wel heb je met Descript meer mogelijkheden. Zo kun je ook je audio bewerken.

Descript is een tool om te transcriberen

Foto: homepage van Descript.

3. Notta

Notta richt zich alleen op audio. Je kunt eenvoudig in het Nederlands transcriberen door het fragment te uploaden. Ook koppel je het eenvoudig aan een digitale vergadering, zoals in Teams. Vervolgens ontvang je de tekst. Ideaal als je live een interview of gesprek wil laten uitschrijven.

Met de gratis versie van Notta krijg je maandelijks twee uur om te transcriberen. Het is vooral handig voor korte gesprekken. Het fragment mag namelijk niet langer dan 5 minuten zijn. Voor live interviews is dit 3 minuten. Bij de betaalde versie mag het langer duren.

Voordelen van de gratis versie van Notta:

 • Voeg eenvoudig een fragment toe, zoals een MP3 of MP4 bestand.
 • De verwerkingstijd is kort. Je hebt de tekst snel.
 • Je kunt notities toevoegen aan delen van de transcriptie.
 • Voeg meerdere namen van sprekers toe.

Nadelen van de gratis versie van Notta:

 • Niet mogelijk om de transcriptie op te slaan als bestand.
 • De tijdstempels kun je niet verbergen.
 • Uitgewerkte tekst is niet heel nauwkeurig.
 • Het bestand mag maximaal 5 minuten zijn.

Deze gratis versie is beperkt in vergelijking met de rest. Ook is Notta minder nauwkeurig.

Notta transcriberen website

Foto: homepage van Notta.

Welke gratis tool raden wij aan om in het Nederlands te transcriberen?

Good Tape is een goede tool om te transcriberen. Met de gratis versie kun je drie bestanden per maand uploaden. Het fragment mag maximaal 30 minuten duren. Is dit langer? Dan kun je het bestand wellicht opdelen. Good Tape scoort vooral goed op nauwkeurigheid en het gebruik van leestekens. Alleen is de verwerkingstijd vrij lang in vergelijking met de rest.

gratis tools om te transcriberen

Veelgestelde vragen

Wat is transcriberen?

Transcriberen is het uitschrijven van audio naar tekst. Dit kan zowel met een video- als geluidsfragment. Bijvoorbeeld een interview, podcast of vergadering. De transcriptie kun je analyseren en verwerken, zoals in een scriptie of marketingplan.

Met welke tool kun je gratis transcriberen?

Er zijn verschillende tools om gratis te transcriberen. Voorbeelden zijn Descript, Good Tape en Notta. Ieder programma heeft voor- en nadelen. Zo verschilt het aantal gratis minuten per maand. Daarnaast heb je ook Amberscript, maar zij bieden alleen een proefversie aan.

Binnen hoeveel minuten is je transcript klaar?

Het transcript is vaak binnen een paar minuten klaar. Dit ligt wel aan de bestandsgrootte. Voor een audiofragment van 10 minuten, duurt het bij de meeste ongeveer 5 minuten. Bij sommige tools is dat langer en kan het oplopen tot een uur.

Bronvermelding

 • Good Tape. (2024). https://www.mygoodtape.com.
 • Descript. (2024). https://www.descript.com.
 • Notta. (2024). https://www.notta.ai.

Heb je een vraag? Stuur ons gerust een bericht.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.