Hoe vind je een marketing stage voor je afstudeeropdracht?

Een marketing afstudeerstage vinden voor Commerciële Economie studenten

Om te kunnen afstuderen is het vinden van een marketing stage noodzakelijk. Dit wordt gedaan in het kader van de HBO opleiding ‘Commerciële Economie’. Tijdens deze afstudeerstage is het de bedoeling dat je een vraagstuk van het bedrijf onderzoekt. Dit wordt ook wel een afstudeeropdracht genoemd. Denk hierbij aan een marktonderzoek voor een strategisch marketingplan.

Om een geschikt bedrijf te vinden voor je scriptie is een goede voorbereiding noodzakelijk. Met de juiste voorbereiding ben je beter in staat om een leerzame marketing stage te vinden om te kunnen afstuderen. Hieronder staan enkele tips hoe je het juiste bedrijf vind voor je HBO afstudeeropdracht.

De eisen van een HBO marketing stage voor Commerciële Economie

De opleiding Commerciële Economie stelt een aantal eisen waaraan een afstudeerstage moet voldoen. Het is verstandig om allereerst de eisen te raadplegen. Hiermee voorkom je dat je in een later stadium problemen krijgt. De Hogeschool van Amsterdam stelt bijvoorbeeld de volgende eisen aan een HBO marketing stage voor je afstudeeropdracht:

 • Het moet een nieuw onderzoek zijn. Het probleem dient dus nog geanalyseerd te worden.
 • Het moet een praktijkgericht (marketing)onderzoek zijn. Het uitvoeren van deskresearch en fieldresearch is hier onderdeel van.
 • De afstudeeropdracht moet een meerwaarde bieden voor de organisatie.
 • Er moet voldoende begeleiding zijn binnen de organisatie die jouw kunnen ondersteunen.

Dit zijn slechts een aantal eisen waaraan een afstudeeropdracht aan moet voldoen. Marketingscriptie.nl geeft de tip om in gesprek te gaan met de stagecommissie. Hierdoor krijg je een beter inzicht wat er van je verwacht wordt. Deze eisen kan je vervolgens meenemen in het gesprek met het stagebedrijf. Hiermee voorkom je eventuele verassingen, voor zowel jouw scriptie als voor het bedrijf.

afstudeerstage marketing HBO
Deze checklist kan je meenemen naar het bedrijf. Met deze lijst kan je nagaan of het bedrijf een geschikte opdracht voor je heeft.

1. Vraag op school naar een geschikt bedrijf voor een marketing stage

Jij zal niet de eerste student zijn die een bedrijf zoekt voor een marketing stage. Jaarlijks krijgen bedrijven vele aanvragen van HBO studenten. Vele bedrijven zijn tegenwoordig op zoek naar een (afstudeer)stagiair. De reden hiervoor is, dat zij een goedkope kracht zijn. Naast jouw afstudeeropdracht eist het bedrijf vaak dat je één of meerdere dagen meewerkt.

Uit ervaring weet Marketingscriptie.nl dat scholen een bestand hebben, waar studenten eerder een marketing stage hebben voltooid. Wij raden aan om dit na te vragen bij de stagecommisie van de opleiding Commerciële Economie. Zij weten exact welk bedrijf aan de eisen voldoet en die eventueel op zoek zijn naar een afstudeerstagiaire. Dit biedt een aantal voordelen:

 • Je hoeft niet eindeloos bedrijven te gaan benaderen (mag natuurlijk wel, maar dit is tijdrovend).
 • Het stagebedrijf weet wat ze kunnen verwachten. Dit komt, omdat studenten van jouw HBO instelling hier eerder een afstudeeropdracht hebben uitgevoerd.
 • Grote kans dat jouw school een bedrijf weet bij je in de regio.

Kortom, raadpleeg de Commerciële Economie stagecommisie van jouw school. Dit bespaart je tijd. Deze tijd kan je namelijk beter stoppen in het opstellen van een Plan van Aanpak voor jouw scriptie.

2. Bezoek de Nationale Carrièrebeurs voor een marketing stage

Het is handig om een aantal beurzen te bezoeken voor een afstudeeropdracht. Uit ervaring weten wij dat de Nationale Carrièrebeurs interessante informatie op kan leveren. Op deze beurs staan namelijk toonaangevende werkgevers die voortdurend op zoek zijn naar talenten. Dit biedt jouw de mogelijkheid om in gesprek te gaan en je voor te stellen. Op deze beurs staan vele mensen vanuit de HR afdeling. Zij selecteren de talenten voor het bedrijf. Wij adviseren om actief diverse stands te benaderen. Hiermee word je naam kenbaar gemaakt bij het HR personeel en levert jou dit wellicht een marketing stage op.

De Nationale Carrièrebeurs is zeker een aanrader om te bezoeken:

 • Op de website kan je een gratis entreekaartje aanvragen
 • Op één locatie zijn vele top werkgevers aanwezig
 • De aanwezige bedrijven zijn (allemaal) op zoek naar talenten

Mocht een werkgever geen marketing stage aanbieden, wees niet getreurd. Vraag bijvoorbeeld naar het visitekaartje. Na je studie kan je het bedrijf benaderen. Wellicht hebben zij een interessante startersfunctie of traineeship beschikbaar. Kortom, een bezoek aan de Nationale Carrièrebeurs levert alleen maar interessante informatie op.

3. Een marketing stage op HBO niveau in een vacaturebank

Tegenwoordig kan je online zoeken naar een marketing afstudeerstage op HBO niveau. Het voordeel hiervan is dat je gemakkelijk thuis op zoek kan gaan naar een geschikt bedrijf voor je afstudeeropdracht. Marketingscriptie.nl geeft de tip om bijvoorbeeld 2 uur per week vrij te maken om een marketing stage te zoeken.

Het voordeel van een vacaturebank is dat werkgevers specifiek vragen om studenten. Vraag en aanbod komt hier dus bij elkaar. In Nederland kennen wij een aantal vacaturebanken gericht op studenten, waaronder:

 • StudentenBureau
 • Stageplaza
 • Stagemax
 • Stage.nl (onderdeel van YoungCapital)

Deze vacaturebanken zijn speciaal gericht op studenten die op zoek zijn naar een stage. Hier kun je de vacatures bijvoorbeeld filteren voor een marketing stage. Voor studenten van zowel Commerciële Economie als andere HBO opleidingen zijn dit handige vacaturebanken. Hieronder zullen wij een korte introductie geven van bovenstaande vacaturebanken.

Studentenbureau

Dit bedrijf helpt studenten al sinds 1998 om een afstudeeropdracht te vinden voor hun scriptie. Jaarlijks helpen zij 1500 studenten aan onder andere een afstudeerstage. Dit bedrijf kenmerkt zich vooral doordat opdrachtgevers op deze site een stagevergoeding aanbieden. Zij garanderen een minimale stagevergoeding van €300 per maand. Voor studenten is een stagevergoeding een essentieel onderdeel om mee te nemen in hun keuze.

Daarnaast zorgt Studentenbureau ervoor dat studenten maximaal 1 uur hoeven te reizen vanuit hun woonomgeving. Kortom, een marketing afstudeerstage bij jouw in de buurt. In deze vacaturebank is het mogelijk om te filteren op ‘marketing’. Hierdoor krijg je alleen relevante afstudeeropdrachten te zien voor bijvoorbeeld Commerciële Economie.

Stageplaza

Dit bedrijf zorgt al jarenlang ervoor dat studenten een juiste afstudeeropdracht vinden. Stageplaza biedt dagelijks nieuwe stages en afstudeeropdrachten aan voor o.a. Commerciële Economie studenten. Het bedrijf geeft aan marktleider te zijn op het gebied van online bemiddeling tussen werkgevers en stagiaires. Ook voor studenten die naar het buitenland toe willen gaan is deze vacaturebank geschikt. De opdrachtgevers op de website variëren van multinationals tot gemeentes.

Stagemax

Stagemax koppelt kandidaten aan bedrijven. Zij profileren zich als stage bemiddelingsorganisatie. Dit bedrijf weet uit eigen ervaring wat o.a. de Commerciële Economie student verwacht van een stageplek. Hierdoor weten zij welke eisen er worden gesteld aan een afstudeeropdracht. Je hoeft je daarom geen zorgen te maken dat een bedrijf niet aan de eisen voldoet. Wanneer je op een vacature reageert en er ontstaat een match, nodigt Stagemax je uit voor een persoonlijk gesprek. Dit gebeurt bij het stage bemiddelingsbedrijf op kantoor. Tijdens het gesprek zullen zij vragen stellen volgens de STAR-methodiek.

Wanneer je een afstudeerstage vind ben je verzekerd van een stagevergoeding. Dit is minimaal €250 per maand. Altijd handig om te weten!

Stage.nl

Deze vacaturebank is onderdeel van YoungCapital. Voor studenten is dit wellicht een bekende organisatie. Op stage.nl kan je op zoek gaan naar een HBO marketing afstudeerstage voor o.a. de opleiding Commerciële Economie. Dit bedrijf onderscheid zich vanwege de uiteenlopende opdrachtgevers. Via Stage.nl is het mogelijk om aan de slag te gaan bij één van de volgende organisaties:

 • Apple
 • T-mobile
 • TomTom
 • KPN

Dit zijn slechts enkele toonaangevende bedrijven. Stage.nl biedt een gevarieerd aanbod van marketing stageplekken voor de opleiding Commerciële Economie.

4. Vraag in je omgeving naar een geschikt stagebedrijf

Wat is er nou beter om je eigen netwerk te gebruiken in de jacht naar een stageplek? Deze mensen kennen je immers en zijn je vaker bereid te helpen en om eventueel hun connecties/netwerk op tafel te leggen. Hierdoor sta jij er niet alleen voor. Vraag bijvoorbeeld aan je vader, moeder, tante of oom of zij wellicht een geschikt bedrijf weten in hun eigen kenniskring. Wellicht is het bedrijf waar jouw familielid werkt wel op zoek naar een geschikte kandidaat?

Natuurlijk hoef je niet alleen familie te benaderen. Wellicht hebben vrienden van jouw voetbal- of hockeyclub nog enkele suggesties? Bedenk eens met wie je wekelijks/maandelijks omgaat? Heb je wellicht een goede indruk achtergelaten bij je vorige bijbaan? Wie weet kent de manager nog een opdrachtgever waar jij stage kan lopen.

Wanneer je dit op papier hebt gezet kan je eens nadenken wie er wellicht een leuke en passende stage weet. De volgende stap is uiteraard om deze mensen te gaan benaderen.

Let hierbij wel op: op sommige hogescholen is het niet toegestaan om (in)direct met een familielid samen te werken.

5. Plaats een oproep op social media

Gebruik je eigen netwerk! Net als in punt 4, is het raadzaam om allereerst je eigen connecties te benaderen. In vele gevallen kennen zij wel een bedrijf die eventueel een stageplaats vrij heeft. Hoe mooi zou het zijn, dat je na je oproep zelfs diverse aanbiedingen krijgt? Hier moet je niet gek van opkijken! Op social media zien wij namelijk vaak berichten langskomen, dat bedrijven specifiek op zoek zijn naar kandidaten. Hierbij enkele tips om een stage te vinden op HBO niveau via social media:

 • Facebook: wordt lid van een groep van jouw opleiding
 • LinkedIn: wordt lid van een groep in het vakgebied waar jij graag stage wilt lopen

Facebook en LinkedIn
Op Facebook en LinkedIn is het mogelijk om lid te worden van een groep. Vanuit diverse scholen zien wij dat leerlingen zelfstandig een groep op Facebook hebben aangemaakt voor hun opleiding. Zoek allereerst via de zoekbalk of jouw opleiding een eigen Facebook groep heeft. Als dat het geval is plaats je een oproep, dat je op zoek bent naar een stage voor een afstudeeropdracht.

Een grote kans dat men reageert, dat zij nog wel een stagebedrijf weten. Diegene die reageren kunnen bijvoorbeeld studenten zijn die op dit moment bij het bedrijf stage lopen, maar binnenkort klaar zijn. Jij kan deze plek overnemen in het bedrijf!

Enkele tips om meer interactie te ontvangen:

 • Zet duidelijk in je oproep waar je naar op zoek bent (wat voor soort bedrijf/stageplek)
 • Vermeld in je bericht wanneer de periode is dat je stage moet lopen
 • Zet in je oproep hoeveel uur jij beschikbaar bent om mee te werken

Op LinkedIn is het mogelijk om bijvoorbeeld lid te worden van een bepaalde groep. Je kunt in deze groep jouw oproep doen. Een tip van Marketingscriptie.nl: wordt bijvoorbeeld lid van een groep die gericht is op de branche waarin jij stage wilt lopen. Hoogstwaarschijnlijk zijn er mensen lid, die daadwerkelijk in die branche werkzaam zijn. Met een beetje geluk kunnen zij jouw aan een passende HBO stage helpen.

Het voordeel van social media is dat het ‘grootschaliger’ is. Door één oproep kunnen er meerdere aanbiedingen binnen komen.

Trend of toeval?
De laatste tijd (een maand voor de stageperiode begint) zien wij dat leerlingen automatisch berichten plaatsen op social media. Hierin zetten zij een verzoek dat een bedrijf op zoek is naar stagiaires. De studenten die deze oproepen plaatsen hebben hun periode er bijna opzitten en moeten zelf voor vervanging zorgen. Dat biedt voor jouw de ideale mogelijkheid om deze kans aan te pakken. Wordt daarom lid van zoveel mogelijk relevante groepen op social media.

Marketing social media scriptie

Een geschikt stagebedrijf gevonden? Dan kan je van start gaan met je scriptie

Als je eenmaal een geschikt bedrijf hebt gevonden kan je van start gaan met je scriptie. De eerste stap is om een Plan van Aanpak (PvA) op te stellen. In dit plan zet je o.a. de probleemstelling, hoofdvraag en deelvragen neer. Dit plan moet goedgekeurd worden door de examencommissie van jouw HBO opleiding. Wanneer je goedkeuring hebt gekregen, kan je beginnen met het onderzoek.

Voor Commerciële Economie studenten is dit over het algemeen een onderzoek voor een strategisch marketingplan. Hierin wordt het bedrijf geadviseerd hoe zij hun product(en) of hun dienst(en) kunnen verbeteren in de markt. Wellicht moet je een onderzoek doen om een nieuw product in de markt te lanceren. Dit kan een uitdagende opdracht zijn.

Het vinden van een stagebedrijf kan een lastige klus zijn geweest, maar dit is nog niet het moeilijkste. Uit ervaring weten wij dat de start van een scriptie één van de moeilijkste hindernissen is. Marketingscriptie.nl raad aan om voorbeeldplannen in te zien. Dit geeft een duidelijk beeld neer wat er van je wordt verwacht. Hierdoor kom je niet voor verassingen te staan en zal je scriptie sneller worden goedgekeurd.

Door onze ervaring weten wij waar een scriptie aan moet voldoen. Dit komt, omdat wij regelmatig in gesprek zijn gegaan met studenten die met succes zijn afgestudeerd. Hierdoor hebben wij het ideale voorbeeld ontwikkeld. Hiermee voorkom je vertraging en weet je zeker dat je op de juiste manier bezig bent. Je kunt het strategisch marketingplan (inclusief Plan van Aanpak) voorbeeld downloaden op onze website.

hbo afstudeerstage marketing

Heb je een vraag? Stuur ons gerust een bericht.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Hoe vind je een stage?

Door op internet te zoeken en stageplatforms te raadplegen.