SWOT-analyse: voorbeeld van kansen en bedreigingen

Voorbeelden: kansen en bedreigingen in de SWOT-analyse

Bij het maken van de externe analyse ontdek je kansen en bedreigingen. Dit is voor je marketingplan een belangrijk onderdeel. Deze factoren zet je uiteindelijk in de SWOT-analyse. Met de aanwezige trends en ontwikkelingen in de markt kan een bedrijf zijn strategie bijsturen.

In deze blog krijg je voorbeelden van:

 • Kansen
 • Bedreigingen

Deze elementen die naar voren komen tijdens je onderzoek moeten in de SWOT-analyse worden ingevuld.

Strategisch marketingplan voorbeeld

Voorbeelden van kansen in de SWOT-analyse

Hieronder staan voorbeelden van mogelijke kansen uit de externe analyse. Het verschil met ‘sterktes en zwaktes‘ uit de interne analyse, is dat je geen direct invloed hebt op ‘kansen’. Het is bijvoorbeeld niet mogelijk om een kans ongedaan te maken. Het is immers aanwezig in de markt. Wel is het mogelijk om kansen aan te grijpen en hiermee de strategie van het bedrijf te versterken. Voorbeelden van kansen in de SWOT-analyse zijn:

 • Groeiende vraag naar kennis van bijvoorbeeld afslanken
 • Gunstige veranderingen in de wet (bedrijf krijgt komend jaar subsidie)
 • Concurrentie staat onder druk en heeft het zwaar
 • Technologische ontwikkelingen (het bedrijf kan wellicht processen sneller uitvoeren)
 • Men heeft meer te besteden (groeiende economie)
 • Toename van behoeftes bij bepaalde (doel)groepen in de markt
 • De doelgroep is actiever op het internet (wellicht een kans om online marketingcampagnes te realiseren)

Het vinden van kansen kan een belangrijk aspect zijn om de business te vergroten of te versterken. Zo kunnen er groeiende markten gevonden worden. Daarnaast kan er ingespeeld worden op elementen in de markt, waar vraag naar is (behoefte).

Het vinden van trends en ontwikkelingen binnen jouw markt en omgeving speelt dus een grote rol in de externe analyse. Dit kunnen natuurlijk ook ontwikkelingen zijn bij de leveranciers en concurrenten.

Voorbeeld van een kans in de praktijk:
Bedrijf X richt momenteel met zijn kledingmerk alleen op volwassen mannen. Uit de externe analyse blijkt dat er bij volwassenen vrouwen ook behoefte is aan speciale kleding (extra grote maten). Het bedrijf kan deze kans aangrijpen. De organisatie kan dan eventueel deze doelmarkt (vrouwen) gaan bedienen.

Denk bij bovenstaand voorbeeld aan een kledingmerk dat extra grote maten verkoopt. Bedrijf X richt zich alleen op mannen. Uit jouw onderzoek blijkt dat er voor vrouwen weinig keuze is betreffende collecties voor grote maten. Daarnaast is gebleken dat deze doelgroep jaarlijks groter wordt. Dan kan het wellicht interessant zijn om ook kleding maken voor deze doelgroep te maken

Dit is bijvoorbeeld erg handig wanneer ook de kennis hiervan in huis is, om kledingcollecties voor vrouwen te ontwerpen.

Weet je niet of de juiste kennis hiervan aanwezig is binnen het bedrijf?
Dan kan je scherper kijken naar je interne analyse. In deze analyse moet namelijk de aanwezige kennis binnen een bedrijf naar boven komen. Wellicht is er kennis aanwezig bij het personeel, waar het bedrijf nog geen gebruik van maakt.

Voorbeelden van bedreigingen in de SWOT-analyse

Hieronder vind je bedreigingen. Deze bedreigingen dienen tijdens de externe analyse naar boven te komen. Met het onderzoek in je marketingplan kunnen bedrijven (tijdig) anticiperen op eventuele bedreigingen in de markt.

 • Er zijn te weinig leveranciers (mocht een leverancier wegvallen, heeft het bedrijf een probleem)
 • Concurrenten bieden een breder en beter aanbod aan
 • De marges zijn laag en zullen in de toekomst verder zakken
 • Hevige concurrentie op prijs
 • Economie gaat achteruit (bedrijven hebben minder te besteden)
 • Nadelige veranderingen van wetten (bedrijf heeft bijv. geen recht meer op bepaalde subsidies)
 • De concurrentie is hevig in de markt/omgeving.
 • Hoge macht van de afnemers (zij hebben veel keus)e
 • Weinig aanbod van personeel (mocht er ooit personeel wegvallen, is het vinden van vervanging erg moeilijk)
 • Stijgende prijs van grondstoffen
 • Wisselkoersen kunnen stijgen/dalen
 • Concurrent is de marktleider
 • Ouder worden van de bevolking (vergrijzing)

Bedreigingen kunnen gevaarlijk zijn voor een onderneming. Bepaalde ontwikkelingen kunnen zorgen voor blokkades dat een negatief effect kan hebben op de bedrijfsvoering.

Bedreigingen swot analyse

Voorbeeld van een bedreiging in de praktijk:
In het voorbeeld nemen we een bedrijf dat fitnesssupplementen verkoopt. Zij verkopen producten voor mannen en vrouwen om af te slanken. Uit jouw marktonderzoek is gebleken dat er steeds meer substituten erbij komen (vervangende middelen).

Daarnaast is uit je onderzoek gebleken dat er een hevige concurrentie plaats vind. Deze concurrentie vind vooral plaats op prijs. Hierdoor zijn de marges erg klein. De verwachting is dat de marges op afslankproducten steeds verder gaat zakken. Dit komt door de verschillende bedreigingen:

 • Hevige concurrentie op prijs
 • Mate van substituten is hoog

Op basis van de SWOT-analyse en confrontatiematrix ga je bepalen of je dit ‘risico’ gaat vermijden. Er bestaat wellicht een ‘kans’ om de strategie om te buigen. Er blijkt namelijk een grote vraag naar ‘spierversterkers’. De concurrentie is laag en de vraag hoog. Wellicht is dit een mogelijkheid om de strategie aan te passen en daarnaast ook ‘spierversterkers’ aan te gaan bieden.

Uiteindelijk kom je (onder andere) door middel van de confrontatiematrix erachter of dit een geschikte optie is. Wellicht heeft het bedrijf niet genoeg financiële middelen om een spierversterker te introduceren in de markt. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat het bedrijf niet de kennis heeft om deze ‘nieuwe’ markt te bedienen.

Zoals wij al aangaven, dit is een zorg voor later.  De eerste stap is om relevante bedreigingen in te vullen in de SWOT-analyse.

Hoe vind je kansen en bedreigingen voor de SWOT-analyse?

Om de kansen en bedreigingen te onderzoeken kan je gebruik maken van marketingmodellen. Deze modellen bieden je een houvast en structuur. Daarnaast dien je relevante informatie te verzamelen, wanneer je de modellen op een correctie manier uitvoert. Een correcte uitvoering van een model is essentieel in je strategisch marketingplan en ondernemingsplan.

Je kunt de volgende modellen gebruiken om kansen en bedreigingen te vinden:

Strategisch marketingplan voorbeeld

Heb je een vraag? Stuur ons gerust een bericht.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.