Golden Circle van Simon Sinek | Uitleg en tips

Golden Circle van Simon Sinek | Uitleg en tips

Iskander Nizam Geschreven door Iskander Nizam op 1 maart 2020

Heb jij de naam Simon Sinek weleens gehoord? Dat kan kloppen. Hij staat aan de basis van de Golden Circle. Dit is een model waarmee bedrijven anders leren denken, communiceren en handelen. Vele organisaties denken vanuit hun product of service. De Golden Circle is hier een tegenhanger van. Volgens dit model dien je te denken vanuit de ‘Why’. Hiermee maak je het verschil. Je gaat uit van het doel van de organisatie. Zo trek je loyale klanten aan en ben je succesvoller dan je concurrenten volgens Sinek.

Kenmerken van de Golden Circle zijn:

  • Je dient te denken vanuit de bestaansreden van de organisatie
  • Je communicatie en handelingswijze moeten voortkomen uit jouw missie
  • Inspirerende merken en leiders gebruiken het

Hieronder leggen wij de drie principes van het model uit: why (waarom), how (hoe) en what (wat).

Strategisch marketingplan voorbeeld

Wat is de Golden Circle?

De Golden Circle stelt je in staat om succesvoller te worden. Volgens dit model beweeg je vanuit de missie van de organisatie. Ook wel de ‘why’ genoemd. De meeste organisaties denken vanuit hun assortiment (‘what’). Volgens Simon Sinek is dit niet de juiste manier.

Door de Golden Circle te gebruiken werk je vanuit de drijfveren van de organisatie. Zo maak je het verschil. Ook ten opzichte van de concurrenten. Tevens maak je het product relevanter voor je afnemer. De Golden Circle resulteert namelijk in een andere denkwijze, handelingswijze, marketing en communicatie naar je doelgroep. Het model bestaat uit drie principes:

  1. Why – waar streef je naar (missie)?
  2. How – Hoe doe je het en waarom is dit beter dan de concurrentie?
  3. What – Welke producten of diensten zorgen voor het behalen van de missie (assortiment)?

Trouwe klanten komen bij jou, omdat ze geloven waar je voor staat (dit is ‘why’). En niet alleen omdat jij het product verkoopt (dit is ‘what’). Dit hoort uiteraard wel in het totaalplaatje, maar dat is niet de basis.

In zijn wereldberoemde filmpje zegt de heer Sinek dan ook het volgende (letterlijke quote):

  • “People don’t buy what you do, people buy why you do it” – Simon Sinek

Met de Golden Circle merk je direct waarom invloedrijke merken en leiders succesvoller zijn. Zij hebben namelijk een ander denkpatroon dan de ‘massa’. Dit model kan je bijvoorbeeld in de interne analyse gebruiken. Hiermee kan in kaart brengen hoe het bedrijf zich momenteel positioneert. Ook kan je dit model goed gebruiken als je een bedrijf wilt starten. Kortom, in een bedrijfsplan.

Golden Circle
Golden Circle van Simon Sinek. Je werkt van binnen naar buiten. Kortom, je start met ‘waarom’.

Wat doen succesvolle organisaties?

Simon Sinek heeft onderzocht waarom invloedrijke bedrijven succesvoller zijn. Zij denken namelijk vanuit de ‘why’ gedachten. Deze bedrijven handelen niet vanuit hun assortiment. Zij hebben namelijk een doel. Voor dit doel hebben zij een product en onderscheidende factoren. Dit voeren zij door in hun propositie, positionering, marketingplan en ondernemingsplan. Alle beslissingen die zij nemen komen dus voort uit hun bestaansrecht.

De volgorde van de ‘Gouden Cirkel’ bij succesvolle bedrijven:

  1. Ze geven aan waarom het bedrijf bestaat en wat hun drijfveren zijn – de ‘why’
  2. Ze vertellen wat hun onderscheidend maakt – de ‘how’
  3. Ze geven aan hoe ze de missie gaan volbrengen (met welke producten of diensten) – de ‘what’

Door vanuit deze gedachte te denken, kan je al sneller onderscheidend zijn in een competitieve markt.

Voorbeeld van Golden Circle

In Nederland heb je verschillende aanbieders van waterflesjes en bidons. Eén bedrijf springt hier bovenuit. Niet per se omdat zij de goedkoopste zijn, maar omdat klanten hun missie ondersteunen. Dit is namelijk ‘Dopper’. De missie van Dopper is om plastic vervuiling te stoppen en mensen bewegen om uit de kraan te drinken. De organisatie gebruikt onderscheidende factoren om dit te realiseren:

  • Het bedrijf gebruikt milieuvriendelijke materialen
  • Ze kunnen diverse modellen maken
  • Bedrukken van de flesjes

De uiteindelijke uitkomst hiervan is een milieuvriendelijke waterfles. Kortom, zij gebruiken de Golden Circle als volgt:

  • Why: Plastic vervuiling stoppen en meer uit de kraan drinken
  • How: milieuvriendelijke materialen, meerdere modellen en bedrukking
  • What: milieuvriendelijke en herbruikbare waterflesjes

Zij voeren hun ‘missie’ door in heel de bedrijfsstrategie. Beslissingen die zij maken hangen samen met de bestaansreden van het bedrijf. Dit is bijvoorbeeld ook goed te zien in hun marketingacties en communicatiemiddelen (bijvoorbeeld op hun website). Hiermee onderscheidt het bedrijf zich direct van andere honderden aanbieders van flesjes.

Dopper missie
Dopper gebruikt goed de Golden Circle. Zij hebben een missie en de Dopper (waterfles) is de oplossing hiervoor.

Bedrijven die dit model niet gebruiken

Vraag je aan een ondernemer waarom iemand zijn product koopt? Dan krijg je 8 van de 10 keer te horen: omdat het product en de prijs zo geweldig is. Deze bedrijven weten vaak niet ‘waar ze voor staan’. Mocht je namelijk vragen waarom ze bestaan, dan krijg je hoogstwaarschijnlijk te horen:

  • Wij bestaan om winst te maken

Dit is uiteraard niet het gewenste antwoord. Een bedrijf bestaat omdat het iets toe wilt voegen aan de samenleving. Het wilt iets verbeteren aan de wereld. Op het moment dat niet duidelijk is waar je voor staat, wordt het lastig om succesvol en onderscheidend te blijven in de toekomst. Je wilt namelijk afnemers inspireren om jouw identiteit omarmen. Volgens Sinek kopen klanten bij je om ‘waarom je iets doet’.

De eerste stap is dus om een missie te maken.

Zo ziet de Golden Circle eruit voor ‘reguliere’ bedrijven

  1. Ze geven aan wat voor producten ze verkopen (what)
  2. Ze vertellen wat hun onderscheidend maakt (how)

Het derde punt weten bedrijf vaak niet:

  1. Aangeven waarom de organisatie bestaat (why)

Het blijft vaak bij de eerste twee punten. Volgens de Golden Circle moet je ze alle drie toepassen. Je begint met ‘waarom’ en vervolgens kan je de ‘hoe’ en ‘wat’ formuleren.

Een voorbeeld uit de praktijk van een elektrische scootermerk

Een bedrijf produceert elektrische scooters. Dit zijn mooie gekleurde scooters die op elektriciteit rijden. Kortom, zonder benzine. Zij bieden dit aan in twee verschillende winkels in Amsterdam. Uit onderzoek is gebleken dat zij de volgende principes hanteren:

  1. Scootermerk X maakt elektrische scooters (what)
  2. Het merk doet dit met een scherpe prijzen en vakkundig personeel (how)

Wanneer we vragen waarom ze dit doen, krijgen wij twijfelachtig te horen:

  • Om zoveel mogelijk omzet te behalen

Dit is uiteraard niet de juiste bestaansreden (why) die wij graag gehoord zouden hebben. Afnemers hechten steeds meer waarde aan het milieu. Zonde van het scootermerk! Zij kunnen namelijk zich onderscheiden door de behoefte van deze doelgroep te vervullen. Een elektrische scooter is namelijk milieuvriendelijker dan een benzine-scooter. De drijfveer (missie) van de organisatie zou dus kunnen zijn:

  • Een schonere wereld zonder vieze uitlaatgassen die slecht zijn voor het milieu en de mens.

Door vanuit deze missie te denken, kan er een scherpere positionering en propositie opgesteld worden. Ook kan je dit meenemen in marketing- en communicatieuitingen. Dit onderscheid je van de concurrentie en zorgt voor een loyale klantenkring volgens Simon Sinek.

Veelgestelde vragen

Wat is de Golden Circle?

Golden Circle stelt je in staat om succesvoller te worden. Je beweegt vanuit de missie (bestaansrecht) van het bedrijf. Alle handelingen, denkwijze en marketingacties komen hieruit voort.

Waar bestaat dit model uit?

Dit model bestaat uit drie principes:
1. Why (waarom bestaat de organisatie)
2. What (wat maakt het onderscheidend)
3. Who (met welk product of dienst maken zij hun missie waar)

In deze blog lees je voorbeelden en tips.

Welke bedrijven gebruiken dit?

Vele invloedrijke en grote merken gebruiken dit. Voorbeelden zijn: Apple, Dopper en Tony Chocolony.

Door wie is de Golden Circle bedacht?

Simon Sinek is de bedenker van dit model. Hij is bekend van onder meer zijn optreden tijdens TED Talk “Start with Why”. Dit fragment staat in deze blog.

Heb je een vraag? Stuur ons gerust een bericht.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.